23948sdkhjf

Brokig fårfästing upptäckt i Sverige – Kan bära på nya virus

Den så kallade brokiga fårfästingen har för första gången upptäckts i Sverige, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt. Fästingarten kan bära på och sprida flera olika smittämnen.

Brokig fårfästing eller Demacentor marginatus, vilket är det latinska namnet på arten, förekommer naturligt i bland annat Södra Europa. Arten kan bära på bland annat krim-kongovirus som kan orsaka blödarfeber och bakterien Coxiella burnetii som kan orsaka Q-feber.

Fästingarten har nu för första gången upptäckts på svensk mark. Fästingfyndet gjordes förra året i Stockholmsområdet och rapporterades in via Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) webbverktyg, Rapporter Fästing.

– Den nya upptäckten visar att vår övervakning kan fungera som en tidig varningssignal för nya fästingarter. Det är viktigt att tidigt kartlägga exotiska fästingarter, som till exempel den nu påträffade Dermacentor marginatus. De kan bära på virus, bakterier och parasiter som i dag inte förekommer i landet. Denna typ av övervakning kan hjälpa oss att vara bättre förberedda om djur eller människor smittas, säger Anna Omazic, forskare på SVA, i ett pressmeddelande.

Ett tiotal fästingar som vanligtvis inte påträffas i Sverige rapporterades in via SVA’s webbverktyg förra året. Fästingfynden har analyserats för bland annat krim-kongovirus och samtliga fynd var negativa. Analys av andra smittämnen pågår.

SVA hoppas på att få in fler rapporter om fästingar i sitt webbverktyg nu under sommaren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063