23948sdkhjf

Högriskbarn ska skyddas mot diabetes

Vaccinet GAD kan hejda den sjukdomsprocess som leder till typ 1-diabetes. För första gången i Sverige ska nu vaccinet testas på barn. 50 barn ska delta i studien.
Högriskbarnen har dels en ärftlig risk för diabetes, dels antikroppar mot de insulinproducerande betacellerna, vilket är ett tecken på att immunsystemet har börjat angripa dem. Om angreppet fullföljs kommer betacellerna att dö, och då är diabetes ett faktum. 50 barn äldre än fyra år ska delta i studien som kallas DIAPREV-IT.

Det blir den allra första svenska studie där GAD testas på barn som är friska, men som har förhöjd risk att utveckla diabetes. Barnen rekryteras ur den stora skånska DiPiS-studien, där de har befunnits ha antikroppar mot GAD och minst en till antikropp. Dessa barn löper stor risk att insjukna.

- Jag har så länge drömt om detta, om att ha något att erbjuda och inte bara maktlös vänta på att barnen ska insjukna. Det känns nästan lite overkligt men för första gången har vi kanske en reell möjlighet att rädda barn från diabetes, säger Helena Elding Larsson, barnläkare i Malmö och forskare på Lunds Universitets Diabetescentrum.

Hälften av barnen ska få aktivt vaccin i två injektioner med en månads mellanrum. Den andra hälften får placebo. Forskarna påpekar dock att man ännu inte vet om vaccinationen fungerar. GAD har inte tidigare testats på så små barn.

- Fungerar det vore det fantastiskt. Vi kan bara inte låta bli att försöka, säger Helena Elding Larsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.455