23948sdkhjf

Bra immunförsvar minskar risk för cancer

Genetiska variationer i immunförsvaret påverkar risken att drabbas av livmoderhalscancer. Det visar en ny avhandling som läggs fram nästa vecka.
Livmoderhalscancer orsakas av långvarig infektion av humant papillomvirus. En kvinna med ett immunförsvar som är bra på att bekämpa HPV-infektionen, löper mindre risk att drabbas av cancer.

Det beskriver Emma Ivansson , Uppsala universitet i sin avhandling som hon försvarar den 13 mars. Hon ingår Ulf Gyllenstens forskargrupp vid institutionen för genetik och patologi, och i sin avhandling visar hon bland annat att det finns ett samband mellan allergi och livmoderhalscancer

HPV-viruset är förhållandevis vanligt, men långt ifrån alla kvinnor som infekteras utvecklar cancer. Gener kan förklara varför vissa kvinnor löper högre risk än andra.

- Vi såg att kvinnor med allergiska söner löpte mindre risk att få livmoderhalscancer. Detta tolkar vi som att gener som ökar risken för allergi kan verka skyddande mot livmoderhalscancer, Emma Ivansson.

Hennes avhandling understryker att genetisk variation i immunförsvaret har betydelse för risken att utveckla livmoderhalscancer, men arbetet med att hitta genetiska riskfaktorer går vidare.

- Vi tror att ju bättre immunförsvaret är på att bekämpa HPV-infektionen, desto lägre blir cancerrisken, säger Emma Ivansson.

Livmoderhalscancer är en komplex sjukdom som påverkas av många olika gener i samspel med miljöfaktorer. Totalt sett orsakas 15 procent av all cancer av olika virus, så all kunskap om hur virus kan ge cancer och varför vissa människor är känsligare än andra är värdefull, enligt Emma Ivansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14