23948sdkhjf

Stopp för djurtestat smink

Idag, den 11 mars, träder EU-förbudet mot att sälja produkter som helt eller delvis har testats på djur. Men förbudet gäller bara vissa typer av produkter.
Djurförsöksförbudet gäller främst kosmetika och hygienartiklar, områden där man idag kommit långt i arbetet med att utveckla nya metoder att testa giftighet, irritation i ögon och hud eller hur ämnet absorberas i kroppen. Varken ingredienser eller själva slutprodukten får vara testad på djur, om det tillverkade företaget vill sälja inom EU.

Förbudet gäller från och med nu, oavsett var i världen som testerna utförs. Förbudet gäller dock inte retroaktivt. Gamla djurtestade produkter får alltså fortfarande säljas.

Vissa djurtester, som tester kring allergi, cancer och reproduktions- och fosterskadetester är undantagna från förbudet fram till 2013. De kan komma att tillåtas även längre framåt i tiden, om man inte lyckats utveckla tillräckligt bra djurfria testmetoder.

- Det är en kamp mot klockan , men vi hoppas att det åtminstone ska finnas nya allergitester utvärderade senast år 2013, säger Cecilia Clemedson, ordförande i Stiftelsen Forskning utan djurförsök, som ger anslag till forskning för att ersätta djurförsök.

- Vi har gett forskningsanslag bland annat till svenska forskare som deltar i internationella projekt för att utveckla nya testmetoder. I år har vi fokuserat på bland annat allergitester och reproduktionstester.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063