23948sdkhjf

Stor och liten ingår avtal

Ett litet svenskt forskningsföretag ska samarbeta med ett av världens största bioteknikföretag. Tillsammans ska de utveckla ett biologiskt läkemedel mot en idag obotlig CNS-sjukdom. Snart inleds kliniska studier.
Forskningsföretaget Neuronova har ingått ett licens- och optionsavtal med bioteknikjätten Genentech kring användningen av tillväxtfaktorn VEGF, Vascular Endothelial Growth Factor med sikte på en möjlig behandling av Amyotrofisk Lateral Skleros, ALS.

Neuronova får en exklusiv royaltyberättigad världsomspännande licens till Genentechs patenträttigheter för att utveckla och kommersialiser vissa produkter utifrån projektet. Neuronovas läkemedelskandidat sNN0029 som innehåller mycket låga doser av tillväxtfaktorn VEGF, har i djurförsök har visats ge ökad muskelstyrka och längre överlevnad. Neuronova har redan fått klartecken från den belgiska läkemedelsmyndigheten att påbörja den första kliniska fas I/II-studien med sNN0029 för patienter med ALS.

- Vi är mycket nöjda över att ha slutit detta avtal med Genentech, vilket nu ger oss möjligheten att utforska användningen av en spännande molekyl för en möjlig behandling av denna fruktansvärda sjukdom", säger Neuronovas vd Ulf Ljungberg.

Genentech får samtidigt vad som kallas en territoriell option till en exklusiv, royaltyberättigad licens under Neuronovas patenträttigheter. Optionen öppnar för att utveckla och kommersialisera vissa produkter med VEGF för behandling av ALS i USA, Canada och Mexiko. Den är kopplad till ett betalningsschema som utlöses om och när Genentech utnyttjar optionen, och sedan knyts till vissa delmål, så kallade milstolpar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11