23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Life Science Sweden
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Fet balans med nytt dataverktyg

Ett nytt EU-projekt ska ta fram modeller för att beräkna vilken effekt fet fisk, frukt och bär har på kroppen.
VTT Technical Research Centre i Finland

har startat ett EU-projekt för att studera vilken effekt maten vi äter har på människans tarmbakterier och lipidmetabolism. Målet med projektet som går under namnet ETHERPATHS är att sporra utvecklingen av hälsofrämjande livsmedel.





Obalans i kroppens lipidmetabolism

är associerade med flera olika hälsoproblem som till exempel diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Risken att utveckla sådana sjukdomar kan minskas med en diet som innehåller framför allt omega-3 fettsyror och mat som är rik på fibrer och fenoler. Livsmedel som fet fisk, bär, frukt och grönsaker ha en positiv inverkan på lipidmetabolismen. Även kroppens egna fosfolipider tros ha en positiv effekt på hälsan men hur de verkar är ännu okänt.





Inom ramarna för projektet

kommer forskare att utveckla datamodeller som kan användas av livsmedelsföretag och forskningsinstitutioner för att förutse vilka effekter ett visst livsmedel kommer att få på vår hälsa. Modellerna gör det också enklare att kombinera data från djurstudier med data från försök på celler för att tolka resultaten från kliniska studier.





ETHERPATHS koordineras

av professor Matej Oresic vid VTT. Den totala budgeten för projektet uppgår till 8 miljoner Euro fram till år 2012. VTT bidrar med 2,5 av dess miljoner. Programmet ingår i EUs FP7 program för livsmedel, jordbruk, fiske och bioteknologi.





De som deltar i projektet

utöver finska VTT är University of Barcelona (Spainien), Göteborg universitet (Sverige), University of Cambridge (Storbritannien), Institute for Systems Biology SPb (Ryssland), Federico II University of Naples (Italien), Noray Bioinformatics S.L.U. (Spanien), BioMotif (Sverige), Advion Biosciences (Storbitannien) och Nestle Research Center (Schwiez).

BREAKING
{{ article.headline }}
0.085