23948sdkhjf

Svenska läkare får immunologpris

De får dela på 400 000 kronor i jakten på bättre behandlingar mot psoriasis och Crohns sjukdom.
Två svenska forskare får dela på 2009 års Immunologistipendium. Enikö Sonkoly, blivande hudläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, får stipendiet för sin forskning kring en nyligen identifierad grupp av nukleotidsyror och dess betydelse vid psoriasis.

Hon och hennes kollegor har genomfört den första screeningen av miRNA vid psoriasis och funnit en grupp av dessa som är specifikt kopplade till den inflammerade psoriasisförändringen. miRNA är små RNA-molekyler som reglerar hur geners information överförs till cellens strukturer och funktioner. Nästa steg blir att undersöka hur den aktuella molekylen är inblandad i psoriasisprocessen samt hur den påverkar celldelningen.

Den andre pristagaren är Olof Grip, mag-tarmläkare vid Universitetssjukhuset i Malmö. Han studerar de mekanismer som styr inflammationen i tarmslemhinnan vid Crohns sjukdom, speciellt inriktat på hur immunsystemets T-lymfocyter rekryteras till tarmslemhinnan.

Både psoriasis och Crohns sjukdom är kroniska sjukdomar där sjukdomsaktiviteten varierar över tiden. Orsaken till variationen i inflammatorisk aktivitet är till stor del okänd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063