23948sdkhjf

Biologer blir hedersdoktorer

Till vardags har de tre världsledande forskarna sin hemmabas i Tokyo, San Diego och vid Sahlgrenska Instutet. I maj blir blir de promoverade till hedersdoktorer vid Chalmers Tekniska Högskola.
Reiko Kuroda är professor i kemi vid Tokyo University. Hon är vetenskaplig rådgivare åt Japans premiärminister och vice preses för International Council for Science - världsorganet för naturvetenskap. Dessutom är hon ledamot av Cambridge Crystallographic Data Centre.

Hon blir hedersdoktor för framstående forskning inom gränsområdet mellan kemi och biologi. Hennes forskning kan göra det möjligt att utveckla helt nya sätt att styra och utnyttja olika biologiska fenomen, och lägga grund för ny metodik för läkemedelsframställning. Hon har länge haft forskarutbyte med Chalmers, och bland anant bidragit till att bygga upp den idag globala organisationen ”Molecular Frontiers", som en gång startades vid Chalmers.

Hedersdoktor blir även Bernhard Palsson , professor i bioengineering och adjungerad professor i medicin vid University of California, San Diego, USA. Han promoveras för sin excellenta forskning inom området metabol modellering av levande celler. Hans banbrytande bidrag till forskning om hur information från bestämda ordningsföljder i arvsmassan överförs till funktioner i cellen utgör ett viktigt exempel på integrering mellan matematiska modeller och modern biologi. Hans matematiska modeller kring metabolism i människoceller kopplas till sjukdomsutveckling, kan leda till så väl bättre diagnostik som utveckling av nya mediciner.

Bernhard Palsson har nära kontakt med avdelningen för systembiologi på Chalmers genom gemensamma forskningsprojekt inom metabol modellering. Flera företag har startats med hans forskning som bas.

Den tredje hedersdoktorn är Anders Tjellström , docent vid avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Även fast han är pensionerad, är han aktiv i forskningsprojekt och leder ofta internationella work-shops, symposier och paneler vid större konferenser.

Anders Tjellström promoveras för sin framstående forskning kring skallbensförankrade implantat, och för sina stora insatser för tvärvetenskaplig samverkan mellan medicin, teknik och företag. Han har gjort speciella insatser för utveckling av den benförankrade hörapparaten BAHA, och lyckats föra ut nyskapande medicinteknik till bled klinisk användning. Han har bidragit starkt till att två världsledande hörapparatföretag idag är etablerade i Göteborgsregionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078