23948sdkhjf

Fler kvinnor i styrelser ska öka tillväxt

Nu lanseras ett nationellt program som ska öppna dörrarna till styrelserummen för kompetenta kvinnor. 200 kvinnor ska få delta i programmet som startar i höst.
- Vi behöver fler kvinnor som vill sitta i bolagsstyrelser i Sverige. Vi har helt enkelt inte råd att gå miste om den kompetens finns i denna grupp, säger näringsminister Maud Olofsson.

Genom programmet som döpts till Styrelsekraft hoppas regeringen synliggöra och uppmärksamma kompetenta kvinnor som kan sitta i bolagsstyrelser. Syftet är också att sprida goda exempel och skapa en debatt om vikten av att ha fler kvinnor på styrelseposter utifrån ett tillväxtperspektiv.

- I de statliga bolagen har vi nu äntligen nått en jämn könsfördelning i styrelserna och det är målmedvetet arbete som ligger bakom denna utveckling. Med Styrelsekraft vill vi synliggöra kvinnor som kan göra skillnad i styrelserummen, säger näringsministern.

Programmet riktar sig främst till kvinnor som har erfarenhet av ledande befattningar och hög kompetens. Det omfattar bland annat ett exklusivt mentorprogram där 200 kvinnor ska få en mentor med styrelseerfarenhet från privat eller offentlig sektor.

Förutom mentorer ska de också få stipendier om 10 000 kronor vardera för att gå en valfri styrelseutbildning. Uppdraget att genomföra programmet går till Almi Företagspartner. Regeringen satsar också fem miljoner kronor.

Den första april öppnas ansökningsperioden via Almis hemsida. I höst ska själva mentorprogrammet starta. Förutom mentorskapet innehåller det nätverks- och erfarenhetsträffar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078