23948sdkhjf

Ett steg närmare grön solfångst

Att kunna skapa artificiell fotosyntes har länge stått högt på forskarnas önskelista. Nu ger en ny studie en skjuts framåt i arbetet.
Alla växter, gröna alger och cyanobakterier använder sig av fotosyntesen för att alstra energi. Processen innebär att koldioxid och vatten omvandlas till socker och syre. Processen sker i ett stort proteinkomplex som heter Fotosystem III och består av mer är 30 proteiner. Trots att reaktionen sker överallt omkring oss och är grundläggande för allt liv på vår planet vet forskarna ännu inte exakt hur fotosyntesen fungerar. Genom att ta reda på hur processen går till hoppas forskarna kunna skapa konstgjord fotosyntes för att generera energi utan koldioxidutsläpp.



José Garcia vid Umeå universitet
har i sin avhandling kartlagt mer i detalj hur Fotosystem III är konstruerat och hur det fungerar. Ett av fynden i hans studie är att en grupp mycket små proteiner spelar en viktig roll att fotosyntesen ska kunna fungera och utnyttja solljuset optimalt.

I sitt arbete har José Garcia använt växten backtrav. Genom att skapa mutanter som antingen saknar något av proteinerna i fotosystem III har han kunnat ta reda på exakt vilken funktion dessa proteiner har. Resultaten visar att plantor som saknar proteinet PsbW bildade komplex av Fotosystem III. Proteinkomplexen klumpade helt enkelt ihop sig vilket gjorde att deras effektivitet försämrades. När ett annat protein, PsbX, togs bort blev effektivitet också mindre men det bildades dessutom färre fotosyntetiska komplex. José Garcia studie visar också att proteinet Rep27 spelar en viktig roll när Fotosystem III byggs ihop.

Förhoppningen är att forskare i framtiden kunna utveckla ett mer stabilt komplex på konstgjord väg, detta eftersom Fotosystem III lätt faller sönder när det utsätts för kyla eller höga salthalter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111