23948sdkhjf

En kvarts miljard till diabetesforskning

Ett Europeiskt konsortium ska särskilt studera komplikationer vid diabetes. Flera svenska lärosäten ingår i gruppen som får en svensk koordinator.
De flesta diabetiker får komplikationer, bland annat i form av skador på ögon och njurar. Dessutom är risken för hjärtkärlsjukdomar två till tre gånger högre än hos icke-diabetiker.

Nu inleds ett stort europeiskt forskningssamarbete för att studera komplikationer förknippade med diabetes. Inom ramarna för IMI, Innovative Medicines Initiative startas nu forskningskonsortiet SUMMIT, Surrogate markers for vascular Micro- and Macrovascular hard endpoints for Innovative diabetes Tools.

SUMMIT kommer att koordineras av Leif Groop, professor i diabetes vid Lunds Universitets Diabetescenter som koordinator. Förutom Lunds Universitet ingår också Karolinska Institutet, Sahlgrenska Akademin, tolv andra europeiska universitet eller institut och ett antal läkemedelsföretag. Att akademin och industrin går samman i konsortier är ett nytt sätt att organisera det internationella forskningsarbetet för att ytterligare effektivisera processen.

En av målsättningarna för SUMMIT är att identifiera risk- och skyddsfaktorer, och öka kunskapen om varför vissa patienter drabbas av komplikationer medan andra klarar sig.

En viktig del av arbetet blir att kartlägga olika genvarianter, och SUMMIT förfogar över en databas med prover från fler än 65 000 diabetespatienter. En annan betydelsefull del blir att utveckla nya tekniker som gör det möjligt att i detalj följa utvecklingen av komplikationer hos levande patienter. SUMMIT ska också arbeta för att ta fram nya modeller för att studera följdsjukdomar förknippade med diabetes.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062