23948sdkhjf

Tätare kontakt mellan Europa och Kina

I dag invigs ett Europacenter vid Peking universitet. Lunds universitet har tagit initiativet, som ska öka forskningssamarbetet mellan Europa och Kina. Lunds tidigare rektor blir centrets förste styrelseordförande.
Tio universitet är instiftande medlemmar, och flera andra europeiska universitet har anmält intresse för att ansluta sig framöver. Det nya Europacentret i Peking ska få profileras mot forskning, och bli nav för kontakter och samarbete med universitet över hela Kina.

Centret kommer också att hålla i forskarkonferenser och student- och lärarutbyten mellan Kina och Europa. Lunds universitet har även ansökt om att få koordinera ett av EUs nya stora utbytesprogram med Kina.

En av de första aktiviteterna blir en tvärvetenskaplig utbildning på temat ”European studies” som kommer att erbjudas studenter vid Peking universitetet, med gästlärare från de europeiska medlemsuniversiteten. Europacentret ska finansieras av medlemsavgifter, och kommer att bemannas med en administratör som. De första två åren kommer centret att drivas av initiativtagaren Lunds universitet, och den tidigare Lundarektorn Göran Bexell blir förste styrelseordförande. Tanken är att ordförandeskapet sedan ska rotera.

Universiteten som ingår i centret är förutom Lund, University College Dublin, Università degli Studi di Milano, de sammanslagna universiteten i Paris – Paris Universitas, universitetet i Warszawa, Aristoteles-universitetet i Thessaloniki, University College London, universitetet i Strasbourg, Universidad Autonoma de Madrid och universitetet i Wien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062