23948sdkhjf

Receptorhämmare ger sockersänkning

Resultaten av en fas I-studie visar på goda resultat för Karo Bios diabetesläkemedel.
Karo Bio har nu genomfört den andra och tredje delen av fas I-studien av diabetesläkemedlet KB3305. Substansen verkar genom att hämma glukokortikiodreceptorn i levern och på så sätt minska leverns produktion av glukos. KB3305 sänker även halten av LDL-kolesterol, triglycerider och fria fettsyror i blodet.



Den första delen av fas I-studien avslutades 2008.
I denna delstudie gavs KB3305 i enstaka ökande doser medan del två av studien innebär upprepad dosering. Totalt behandlades 24 friska frivilliga försökspersoner med KB3305 i doser om upp till 450 milligram per dag under 5 dagar under del två av studien. Resultaten visar på god säkerhet och tolererbarhet och inga allvarliga biverkningar uppstod.

I den tredje delstudien gavs läkemedlet i upprepade doser till patienter med diabetes typ II. I denna del behandlades 14 under en tvåveckorsperiod med upp till 450 milligram KB3305 per dag. En kontrollgrupp gavs motsvarande placebo. Resultaten visar att blodsockernivån sänktes hos de patienter som behandlades med KB3305 både jämfört med patienternas utgångsläge och jämfört med placebogruppen. Studien visar även på en förbättrad glukostolerans. Säkerhetsprofilen var acceptabel och inga allvarliga biverkningar noterades.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062