23948sdkhjf

Effrx mot nya territorier

Utökar licensavtal med Nycomed för sin brustablett mot benskörhet. Avtalet är nu värt drygt en halv miljard för drug deliverybolaget Effrx.
Avtalet gäller brustabletten EX101, med aktiv substans alendronsyra, som används för att behandla benskörhet.

I januari undertecknade de båda bolagen ett licensavtal för Europa, Ryssland, Mellanöstern, Nordafrika, Latinamerika och Kanada. Nu utökas avtalet med fler territorier. Nycomed kommer att ha global distribution, med undantag för USA, Japan, södra Afrika och ett antal mindre områden. Effrx får därmed rätt till ytterligare en förskottsbetalning och milstolpsbetalningar på sammanlagt 15 miljoner dollar, motsvarande drygt 120 miljoner kronor.

Den totala ersättningen för båda avtalen uppgår därmed till 74 miljoner dollar, drygt 590 miljoner kronor i förskottsbetalning och milstolpsersättningar. Effrx har också rätt till tvåsiffriga royalties på framtida försäljning av EX101. Nycomed ska också bekosta ytterligare studier som krävs för att få ett marknadsgodkännande.

Produkten är för närvarande i sen klinisk studiefas, och har visat mycket goda resultat. Godkännande i USA väntas under 2010 och i Europa något senare. Den globala marknaden för läkemedel mot benskörhet beräknas idag uppgå till ungefär 7 miljarder dollar, motsvarande 55 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062