23948sdkhjf

Världens första labbok på nätet är här

En ny tjänst utvecklad av ett svenskt bolag gör inköp av hårdvara, licenser och underhåll överflödigt vid elektronisk dokumentation.
Elektroniska labböcker blir ett allt vanligare arbetsredskap i forskningen i takt med att det ställs högre krav på tydligare dokumentation, tidsbesparingar, sökbarhet och möjlighet att enkelt dela med sig av informationen. För mindre forskargrupper kan det dock vara dyrt att använda sig av denna teknik eftersom den kräver inköp av hårdvara, licenser och underhåll.

För att undvika dessa utgifter har svenska Contur Software tagit fram en webbaserad tjänst för elektroniska labböcker. Tjänsten, som heter Ilabber, är den första i sitt slag i världen. Det enda användaren behöver göra är att ladda ner ett program till sin dator. Contur Software sköter både drift, underhåll och lagring av data.

Tjänsten riktar sig till enskilda forskare och forskargrupper med upp till 15 användare, både inom industri och akademi. För ensamma forskare är tjänsten gratis att använda. För företag kostar tjänsten 60 dollar per månad och användare medan akademiska organisationer betalar 30 dollar i månaden för varje användare.

Contur Software är ett privatägt mjukvarubolag som grundades 1999. År 2003 lanserade bolaget den elektroniska labboken Contureln som idag används av cirka 60 forskningsorganisationer runt om i världen. Företaget har cirka 20 anställda och är baserat i Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047