23948sdkhjf

Norden kapprustar i kampen om ESS

Danmark och Sverige går nu samman för att kunna matcha det spanska budet för byggnationen av forskningsstationen European Spallation Source.
Danmark och Sverige ingår i dag ett avtal om samägande av forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS. Sverige är ett av flera europeiska länder som ansökt om att få bygga anläggningen som beräknas kosta 13 miljarder kronor. Sverige har erbjudit sig att betala 30 procent av anläggningskostnaden medan Spanien erbjudit sig att betala 50 procent. Därför går nu Sverige och Danmark samman för att kunna matcha det spanska budet. Anläggningen kommer att byggas Lund och Öresundsregionen om det nordiska konsortiet blir utsett att stå som värdar för forskningsstationen.

ESS kan beskrivas som en gigantisk röntgenapparat och kommer att bli världens starkaste neutronkälla när det står klart. Med hjälp av neutronstrålning kan forskarna avbilda och filma kemiska, fysikaliska och biologiska processer. Anläggningen kommer bland annat att främja forskning inom bioteknik, medicin och telekommunikation.

Avtalet om danskt medvärdskap i ESS-projektet undertecknas av Sveriges forskningsminister Lars Leijonborg och Danmarks vetenskapsminister Helge Sander i Köpenhamn dag. Beslut om vilket land som ska få bygga ESS tas i maj.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098