23948sdkhjf

MS minskar cancerrisken

Personer med multipel skleros löper högre risk än andra att drabbas av vissa cancerformer. Den generella risken för cancer är dock lägre än för andra, något som troligtvis beror på förändringar i patienternas livsstil.
Patienter med multipel skleros, MS, löper lägre risk att drabbas av cancer än personer som inte har MS. Det visar en studie från Karolinska Institutet. Forskarna har sammanställt data från 20 000 MS-patienter och 204 000 personer som inte lider av sjukdomen. Resultaten visar att de med MS hade 10 procents lägre risk att drabbas av cancer 35 år efter diagnosen jämfört med personer som inte har MS. Sambandet var tydligast hos kvinnorna i studien.

För vissa specifika cancerformer var dock förhållandet det omvända. Personer med MS löper till exempel upp till 44 procents högre risk att drabbas av cancer i hjärnan eller urinvägarna än de som inte har sjukdomen.

Forskarna hittade ingen genetisk förklaring till den minskade cancerrisken hos MS-patienterna. Istället tror de att det är den förändrade livsstilen hos dem som fått diagnosen MS som gör att cancerrisken sjunker.



En förklaring till den ökade risken för hjärntumörer
kan vara inflammation i hjärnan. Men det kan också bero på att MS-patienter ofta genomgår neurologiska undersökningar vilket gör att hjärntumörer upptäcks på ett tidigare stadium än annars. När det gäller den ökade risken för cancer i urinvägarna tror forskarna att det kan finas en koppling till den ursprungliga sjukdomen. Det kan också vara länkat till att personer med MS ofta har ett lägre Body Mass Index, BMI, än den genomsnittliga befolkningen. Tidigare studier pekar nämligen på en koppling mellan lågt BMI och risken att drabbas av cancer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063