23948sdkhjf

Björkpollen fungerar som virus

Allergiska personer uttrycker gener som tillåter pollen att ta sig igenom andningsvägarnas vävnader på samma sätt som virus.
Att många människor drabbas av allergier kan bero på att det yttersta vävnadsskiktet, epitelet, i deras andningsvägar inte fungerar som det ska. Detta gör att allergener kan binda till och ta sig igenom epitelet. Det visar en studie från Helsingfors universitet och Helsingfors universitetssjukhus ledd av professor Risto Renkonen.

Det är först på senare tid som forskarna har börjat förstå epitelets roll vid allergier. Än så länge vet man inte heller hur allergenerna transporteras genom epitelet. Därför ville de finska forskarna ta reda på vad som händer i epitelet strax efter att en allergisk person utsatts för den substans de är allergiska mot, innan själva den allergiska reaktionen uppstår.

Deras resultat visar att björkpollen binder till och tar sig igenom epitelet i näsan inom en minut hos dem som är allergiska mot substansen. Därpå uppstod en allergisk reaktion då pollenpartiklarna nådde en speciell typ av celler, mastceller, under epitelskiktet. Hos de försökspersoner som inte var allergiska mot björkpollen tog sig substansen dock inte igenom epitelet och nådde därmed inte mastcellerna. Enligt studien tar sig björkpollenet in genom epitelet med hjälp av samma mekanismer som bakterier och virus använder för att infektera människokroppen.

Studien visar att genuttrycket i näsans epitel ändras hos allergiska personer på våren jämfört med prover som togs på dessa personer på vintern. De gener som uttrycktes mer på våren är involverade i proteintransport och reglering av cytoskelettet, visar studien.



Forskarna upptäckte också lite förvånande
att även immunförsvaret hos friska personer reagerade kraftigt när de utsattes för pollen. Genuttrycket förändrades från vinter till vår också hos de friska personerna. Här var det dock gener involverade i immunförsvaret som började uttryckas mer och inte gener som påverkar epitelcellernas funktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125