23948sdkhjf

Astrachef blir hedersdoktor

En av de tre nya hedersdoktorerna vid KI är en av Sveriges tyngsta näringslivsprofiler.
Karolinska Institutets styrelse för forskning har utsett årets hedersdoktorer. Hedersdoktorerna är personer som på olika sätt främjat universitetets verksamhet.



Till medicine hedersdoktor utses Håkan Mogren
som är en av Sveriges tyngsta näringslivsprofiler. Håkan Mogren har under hela sin karriär haft ledande positioner inom Astra och senare AstraZeneca. År 1999 lämnade han posten som vd för att i stället bli vice styrelseordförande i bolaget. Håkan Mogren får hedersdoktorstiteln eftersom ”han är en av de företagsledare som på ett mycket framsynt sätt inser den stora nyttan av samarbetet mellan akademi och industri, inte bara i form av synergivinster utan också för Sverige som forskarnation”.

Till medicine doktor utses också Ulla Föhrer , logoped och forskare som fortsatt verka vid KI även efter sin pensionering 1998. Ulla Föhrer har i sin forskning bland annat visat betydelsen av tekniska hjälpmedel för personer med läs- och skrivsvårigheter. Hon har också bidragit till att höja kvaliteten för logopedutbildningen vid Karolinska Institutet.



Professor Kevin Tracey
vid Albert Einstein College of Medicine i New York blir också medicine hedersdoktor vid KI. Kevin Tracey är neurokirurg och världsledande inom inflammationsforskning. Hans forskning har bland annat möjliggjort utvecklingen av nya behandlingar mot ledgångsreumatism, inflammatorisk tarmsjukdom och infektioner.

Promoveringen sker den 15 maj i Stockholms stadshus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14