23948sdkhjf

Mer samarbete kring GMO-frågor

Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att föreslå hur svenska myndigheter ska samarbeta bättre kring frågor om risk och etik när det gäller genetiskt modifierade livsmedel.
Hanteringen av genetiskt modifierade livsmedel och foder regleras genom EG-rätten. Olika myndigheter ansvarar för att ta fram underlag till hur Sverige ställer sig till GMO, berorende på vilken organism som modifierats, och vad den ska användas till.

Att flera myndigheter delar på ansvaret kan medföra att risker och etiska frågor hamnar i skymundan, anser Riksrevisionen i en granskning som genomfördes 2006. Nu ger regeringen Statskontoret i uppdrag att ta fram ett förslag om hur de svenska myndigheterna kan fördjupa sitt samarbete, så att etik och risk kommer upp på agendan, även när frågeställningarna är sektorövergripande.

Målsättningen är att myndigheterna ska samarbeta mer. Statskontoret ska också titta närmare på

Gentekniknämndens och Naturvårdsverkets särskilda uppgifter när det gäller GMO. Syftet är att utvärdera hur dessa myndigheters uppdrag förhåller sig till behovet av sektorsövergripande bedömningar. Uppdraget ska redovisas senast den sista januari 2010.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078