23948sdkhjf

Stamcellsforskare prisas med miljoner

En forskare vid Lunds universitet tilldelas Lars Werkö-priset för sina insatser inom cellterapi för hjärtsjuka.
Stefan Jovinge vid Stamcellscentrum, Lunds universitet, har tilldelats Lars Werkö-priset för sin forskning kring cellterapi för behandling av hjärtsjuka. Stefan Jovinge är också biträdande överläkare och medicinskt ansvarig för hjärtintensiven vid Universitetssjukhuset i Lund. Priset på 3 150 000 kronor delas ut på Kardiovaskulära Vårmötet i Uppsala den 22-24 april.

Stefan Jovinge har tillsammans med sina kollegor bland annat gjort det möjligt att utvinna hjärtmuskelceller från andra celltyper i hjärtat. Dessa rön har lett fram till grundandet av det europeiska forskningsnätverket Cardiocell som har fått i uppdrag av EU-kommissionen att koordinera EUs satsning på stamcellterapi för hjärtat.

I samarbete med forskare från Karolinska Institutet har Lundaforskarna också kunnat visa att det sker en nybildning av vissa celler i hjärtat vilket ger hopp om att man ska kunna stimulera nybildning av hjärtceller hos patienter med nedsatt hjärtfunktion exempelvis efter en hjärtinfarkt. Läs mer om denna studie här .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109