23948sdkhjf

Stordonation till forskning om blodsjukdomar

Läkaren och KI-alumnen Åke Olsson har testamenterat ett mångmiljonbelopp för att bilda en egen forskningsstiftelse. Fyra KI-forskare får ta emot de första anslagen
50 miljoner kronor blir grundplåten till Dr Åke Olssons stiftelse för haematologisk forskning. Åke Olsson var själv tidigare verksam vid Södertäljde samt Nacka sjukhus.

Fondens förmånstagare är Karolinska Institutet och de första som får ta emot anslag från stiftelsen är är Marianne Farnebo, Alf Grandien, Weng-Onn Lui och Lisa Westerberg som får forskningsanslag om vardera en halv miljon kronor för ett år.

De fyra forskarna bedriver alla framstående forskningsprojekt inom blodsjukdomar vid Karolinska Institutet. Stiftelsen vill stimulera ny kunskap inom hematologi, och ska särskilt stödja projekt som är i ett avgörande men tidigt skede, och därför svårt att få finansiering.

Marianne Farnebo forskar vid institutionen för onkologi och patologi om den nyupptäckta genen Wrap53 som spelar en viktig roll vid cancer. Hon kartlägger i detalj Wrap53s funktion och utvecklar nya läkemedel som kan blockera Wrap53 i tumörer.

Alf Grandien är verksam vid institutionen för medicin i Huddinge. Han forskar kring utvecking av metoder för ta fram inducerade pluripotenta stamceller, så kallad iPS, ur benmärgsprov från patienter med hematologiska sjukdomar. Cellerna kan kanske i framtiden användas vid behandling av vissa obotliga hematologiska sjukdomar.

Weng-Onn Lui arbetar vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, med att identifiera specifika mikroRNA i lymfom, karaktärisera dem och studera dess roll i tumörutveckling. Målsättningen är att identifiera mikroRNA som kan användas i diagnos, prognos och behandling av cancer.

Lisa Westerberg är verksam vid institutionen för medicin i Solna. Vid immunbristsjukdomar finns risk att utveckla cancer i immunceller. Lisa Westerberg studerar Wiskott-Aldrich syndrom och kongenital neutropeni med målet är att klargöra orsak till och händelseförloppet när cancer utvecklas.

Ordförande i Dr Åke Olssons stiftelse är Lil Ryott. Övriga ledamöter är advokat Fred Wennerholm och KI:s rektor Harriet Wallberg-Henriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078