23948sdkhjf

Ett steg närmare manligt p-piller

Amerikanska forskare har identifierat en gen som påverkar mäns förmåga att producera befruktningsdugliga spermier.
Ända sedan p-pillret lanserades på 1960-talet har många efterfrågat en variant för män. För kvinnor finns i dag en uppsjö preventivmedel, från spiral till p-stavar, sprutor och plåster. Men för män är kondom fortfarande det enda alternativet.

Nu har amerikanska forskare under ledning av Michael Hildebrand vid University of Iowa, identifierat en gen som skulle kunna vara ett möjligt läkemedelstarget för utvecklingen av ett manligt p-piller.

Forskarna har undersökt män från ett antal Iranska familjer där förekomsten av sjukdomsframkallande mutationer är mycket hög. Syftet med studien var egentligen att undersöka orsakerna till ärftlig dövhet och under arbetet upptäckte forskarna att två av familjerna bar på två olika mutationer i genen CAPSTER1. Männen i båda familjerna var infertila och forskarna hittade ingen annan förklaring till detta förutom CAPSTER1-mutationerna. De båda genvarianterna som familjerna bar på leder troligtvis till att det protein som genen kodar för inte fungerar, eller att det inte bildas något protein alls.

Försök på möss har tidigare visat att mutationer i CAPSTER1 orsakar infertilitet genom att påverka spermiers hyperaktiviering, den förmåga som gör att spermierna kan röra sig med tillräckligt mycket energi för att ta sig in i och befrukta ägget. Nu står det alltså klart att mutationer i denna gen påverkar fruktsamheten även hos människor.

Eftersom CAPSTER1 bara påverkar fertilitetsprocessen och är specifik för just spermier finns goda möjligheter att genen kan användas som läkemedelstarget utan att orsaka några biverkningar. En idé forskarna har är att använda antikroppar riktade mot det protein CAPSTER1 kodar för och därmed blockera dess funktion. Fynden kan också komma till användning vid utvecklingen av nya terapier mot ofrivillig barnlöshet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078