23948sdkhjf

En affärsmodell på väg att dö

"Let us be lovers, we'll marry our fortunes together. I've got some real estate here in my bag", Det luspanka unga bussluffarparet i Simon & Garfunkels "America" lovar varandra dyrt och heligt vad som idag är i princip ingenting, men som man hoppas ska utvecklas till något riktigt maffigt. Om Gud vill, skosnörena håller och ägarna ställer upp på en femte finansieringsrunda.
Tja, ungefär så kan man beskriva läget nu, för rätt många bolag. Men tyvärr börjar ägarna bli lite griniga, eftersom det har varit mycket snack och lite verkstad längs vägen. För bolag med tynande kassa är det tuffare än vanligt, i den globala finanskrisen. Och ingen ljusning är i syne, enligt vanligtvis tillförlitliga granskare. Ett nästan lika säkert majtecken som tulpaner är Ernst & Youngs globala bioteknikbranschrapport, den tjugotredje i följd. Årets branschrapport är dyster läsning. I stort sett allt som kan mätas är antingen ganska lika eller sämre än hur det såg ut ifjol, med två undantag som är värda lite uppmärksamhet.

Undantag ett : Antalet strategiska partnerskap i life sciencebranschen ökar stadigt, och nådde under 2008 rekordnivåer. Särskilt mycket ökar antalet partnerskap där båda parterna var bioteknikbolag. Bristande innovativitet är en ofta framhållen förklaring till att kassastinna big pharmabolag teamar ihop sig med små forskningsföretag. Logiken bakom att de små jämnstarka bolagen går samman är kritisk massa, tillgång till varandras teknologier och delad risk. Men många småbolag lever uteslutande på andras pengar, och löser sina kassaflödesproblem med att gå till ägarna för att be om mer pengar. Den affärsmodellen är omöjlig idag, och snart historia, om man får tro granskarna på Ernst & Young. Konsekvensen blir högst pragmatisk - när pengarna är slut är bolagets resa också slut. Enligt rapporten har vart mer än tredje europeiskt biotechbolag en kassa som inte ens räcker ett år. Det kommande året blir ett stålbad för branschen.



Undantag två
: antalet kliniska prövningar ökar stadigt i Europa. Åtminston i Danmark som idag har den näst största kliniska pipelinen i Europa, dubbelt så stor som Sverige. Glädjande nog ökar Sverige sin andel sena studier jämfört med tidigare år, men skillnaden är ändå markant. Vilket för mig över till en annan efterlängtad rapport som presenteras nu i dagarna. Olle Stendahl har på regeringens uppdrag utrett den kliniska forskningens framtid i Sverige. Redan i delrapporterna har han slagit en kritisk näve i bordet, med en lång lista förslagspunkter om hur krisläget i den svenska kliniska forskningen ska vändas.

Det här numret har hela tre temabilagor. En av dem handlar om kliniska prövningar, och där kan du också läsa mer om Stendahls utredning. Den andra bilagan handlar om BIO2009, världens största globala bioteknikmöte, där de nordiska länderna än en gång samlas i en gemensam paviljong. Det tredje temat fokuserar kring årsmöte i industriorganisationen SwedenBio, som just nu kraftsamlar för att hjälpa sina bolag genom de tuffa tiderna.

Kom ihåg att du också kan följa nyhetsläget i realtid, varje dag på www.biotechscandinavia.com Hang in there, och vi hoppas alla på bättre tider.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079