23948sdkhjf

Hudceller ger svar om hjärnan

Hudceller kan användas som modeller för att studera transport av ämnen till hjärnan. - Det gör det bland annat betydligt enklare att utveckla och testa nya läkemedel, säger Ravi Vumma, som snart presenterar sin doktorsavhandling från Örebro universitet.
- En förändrad transport av aminosyrorna tyrosin och tryptofan kan vara en av förklaringarna till den störda signalöverföringen hos patienter med schizofreni och bipolärt syndrom, förklarar Ravi Vumma.

Det är dessa två aminosyror han har kartlagt transportvägarna för i sin avhandling. Hudceller och cellerna i blod- hjärnbarriären har liknande membranfunktioner, då båda celltyperna reglerar vilka ämnen som får passera igenom hudens barriär respektive blod- hjärnbarriären.

- Min forskning visar att tyrosin och tryptofan huvudsakligen använder samma transportsystem och att det fungerar på samma sätt i både bindvävsceller och blod-hjärnbarriärens endotelceller, säger Ravi Vumma.

Det var sedan tidigare känt att transporten in i cellerna i blod- hjärnbarriären var låg hos personer med schizofreni och nu bekräftar Ravi Vummas studie att detsamma gäller för personer med bipolärt syndrom. Det tyder i sin tur på att genetiska variationer hos personer med schizofreni eller bipolärt syndrom kan vara desamma hos båda sjukdomarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079