23948sdkhjf

SMI ersätts av ny myndighet

En utredning föreslår att Smittskyddsinstitutet försvinner och en ny myndighet inrättas. En av stötestenarna har varit den otydliga uppgiftsfördelningen mellan Socialstyrelsen och SMI.
Utredningen, som har letts av den särskilde utredaren Carl-Anders Ifvarsson, föreslår att Smittskyddsmyndigheten inrättas som en ny myndighet och att Smittskyddsinstitutet, SMI, försvinner. Igår lämnade Carl-Anders Ifvarsson över utredningen till folkhälsominister Maria Larsson.

För att förtydliga uppgiftsfördelningen mellan Socialstyrelsen och SMI föreslås Smittskyddsmyndigheten få samlat ansvar för smittskyddet inom landet, inom EU och internationellt.



Delar av SMIs forskning
kan komma att föras över från SMI till Karolinska Institutet, om förslaget blir verklighet. Forskning som stöder myndighetens uppdrag skall finnas kvar. Till den nya myndigheten tillförs också ansvar för smittskyddssamarbetet inom EU och WHO och även det Nationella hivrådet.

De problem som finns idag grundar sig mycket i att uppgiftsfördelningen mellan Socialstyrelsen och SMI är otydlig och det leder till dubbelarbete. Särskilt drabbade av det är de smittskyddsansvariga inom landstingen. Forskningen inom epidemiologi håller inte en godkänd standard och det gör inte heller epidemiologisk övervakning och analys.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062