23948sdkhjf

Biovitrum överlåter projekt

Forskningsbolaget Inovacia tar över två av Biovitrums projekt som rör diabetes och kolesterol.
Biovitrum kommer att få 70 procent av framtida intäkter som från kommer ur de två projekten och de erhåller royaltyn vid en eventuell försäljning. Inovacia har möjlighet att samarbeta med andra partners för att vidareutveckla projekten.

Prekliniska studier för det ena projektet, visar att receptorn GPR 119 är viktig för hur kroppen frisätter insulin, som sänker blodsockernivån. Studierna är gjorda både på gnagares och på människors betaceller, som är de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln.

Det andra projektet som Inovacia tar över, har gjort upptäckter kring ett enzym som är viktigt för ämnesomsättningen. Enzymet SCD-1 omvandlar mättade fetter till enkelomättade fetter i kroppen. Sammantaget tyder resultaten i det projektet på en bättre ämnesomsättning, när mängden SCD-1 minskar.

I djurmodeller för fetma har SCD-1-projektet hittills visat, att när SCD-1-aktiviteten minskar, leder det till att mängden nybildade enkelomättade fetter minskar. Viktuppgången minskar också och nivåerna av den dåliga varianten av kolesterol, LDL, minskar. Även mängden av en markör för diabetes, HbA1c, minskar.

- Vi ser fram emot att driva GPR 119- och SCD-1-projekten fram mot marknad i allians med valda partners. Detta steg är en del av Inovacias strategi att etablera sig som en internationellt konkurrenskraftig leverantör av läkemedelsforskning, säger Thomas Olin, vd Inovacia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109