23948sdkhjf

Ny virusmekanism upptäckt

Uppsalaforskare och en grupp från Pasteurinstitutet i Paris har visat hur virus i heta källor tar sig ur värdceller med en tidigare okänd metod.
- Att hål bildas i cellhöljet är känt sedan tidigare, men mekanismen med små pyramider som ger cellen ett igelkottliknande utseende och sedan öppnas ut mot omgivningen, är helt ny, säger Rolf Bernander som tillsammans med doktoranderna Karin Ekefjärd och Erik Karlsson står bakom den svenska delen av studien.

Forskarna har nu visat att viruset SIRV2 lämnar värdorganismen Solfolobus islandicus genom att tillverka pyramidliknande strukturer, som sticker ut genom membranet. När pyramiderna öppnas upp bildas hål som viruset kan smita ut genom.

- Tidigare kända mekanismer bygger på att virus knoppar av från cellytan i form av membranblåsor, eller på att cellen bryts ner så att viruspartiklarna kan komma ut i omgivningen, säger Rolf Bernander.

Viruset och värdorganismen de har studerat tillhör gruppen arkéer. De lever under extrema förhållanden i 80 grader varm syra, som i vulkaniska områden i heta källor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094