23948sdkhjf

Många proteiner förändras av en mutation

Mutationer i en gen som kan orsaka ALS leder även till förändringar i en mängd andra proteiner.
Forskarna har länge känt till att förändringar i genen för proteinet superoxiddismutas-1, SOD1, kan orsaka amyotrofisk lateralskleros, ALS. Ny forskning visar, att muterat SOD1 påverkar över 400 andra proteiner i ryggmärgen.

- Det är helt nytt att det är så många andra proteiner som är förändrade, säger Daniel Bergemalm som har arbetat med studien och som är doktorand vid institutionen för medicinsk biovetenskap, klinisk kemi på Umeå universitet.

Studien är gjord på möss, som uttrycker den muterade genen för SOD1. Dessa jämfördes med möss som inte har mutationer i genen. Hos båda grupperna möss undersökte forskarna uttrycket av ett stort antal andra proteiner som uttrycks i de celler, som även uttrycker SOD1.

Med hjälp av tvådimensionella proteingeler och masspektrometri kunde forskarna undersöka ett stort antal proteiner samtidigt. Av 1 800 olika proteiner, såg de förändringar i 420 proteiner hos mössen med muterad SOD1-gen. Av de 420 identifierades 54 kraftigt avvikande proteiner. När forskarna tittade närmare på dem, kunde de se att bland annat mitokondriernas funktion var påverkad och att så kallad oxidativ stress, som skadar cellerna, ökade.

- Förändringarna i mitokondrierna är något vi vill studera närmare. Ökningen av oxidativ stress gör att man kan spekulera om antioxidanter som möjlig behandling vid ALS, säger professor Stefan Marklund som har varit ansvarig för studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062