23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Life Science Sweden
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

D-vitamin skyddar mot infarkt

D-vitamin lagras i fettvävnad och överviktiga personer kan därför behöva äta mer av det än normalviktiga.
Låga halter av D-vitamin

ökar risken att drabbas av metabola syndromet visar en studie gjord av amerikanska forskare. Metabola syndromet är ett samlingsnamn för flera faktorer som ökar risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Tillståndet karaktäriseras av fetma, högt blodtryck, sänkt glukosintolerans och förhöjda blodfettsnivåer.





I studien ingick 257 män och kvinnor

som alla var över 18 år. Resultaten visar att det finns ett samband mellan halten av D-vitamin och HDL-kolesterol i blodet. De försökspersoner som hade mycket D-vitamin i blodet hade också höga halter av HDL-kolesterol. HDL-kolesterol kallas också för det goda kolesterolet och anses minska risken för hjärt- kärlsjukdom.





När det gäller koncentrationen av blodfetter

visade sig sambandet vara det omvända: Höga halter av D-vitamin hängde ihop med låga blodfettsnivåer. De försökspersoner som hade mycket D-vitamin i blodet hade också i genomsnitt ett lägre kroppsmasseindex, BMI, än de som hade låga nivåer av D-vitamin.





En förklaring till resultaten

kan enligt forskarna vara att D-vitaminet binds i fettvävnaden hos överviktiga personer istället för att finnas i blodet eftersom D-vitamin är fettlösligt. Det kan därför vara nödvändigt för feta människor att äta mer D-vitamin än normalviktiga personer skriver forskarna.



BREAKING
{{ article.headline }}
0.093