23948sdkhjf

D-vitamin skyddar mot infarkt

D-vitamin lagras i fettvävnad och överviktiga personer kan därför behöva äta mer av det än normalviktiga.
Låga halter av D-vitamin ökar risken att drabbas av metabola syndromet visar en studie gjord av amerikanska forskare. Metabola syndromet är ett samlingsnamn för flera faktorer som ökar risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Tillståndet karaktäriseras av fetma, högt blodtryck, sänkt glukosintolerans och förhöjda blodfettsnivåer.

I studien ingick 257 män och kvinnor som alla var över 18 år. Resultaten visar att det finns ett samband mellan halten av D-vitamin och HDL-kolesterol i blodet. De försökspersoner som hade mycket D-vitamin i blodet hade också höga halter av HDL-kolesterol. HDL-kolesterol kallas också för det goda kolesterolet och anses minska risken för hjärt- kärlsjukdom.

När det gäller koncentrationen av blodfetter visade sig sambandet vara det omvända: Höga halter av D-vitamin hängde ihop med låga blodfettsnivåer. De försökspersoner som hade mycket D-vitamin i blodet hade också i genomsnitt ett lägre kroppsmasseindex, BMI, än de som hade låga nivåer av D-vitamin.

En förklaring till resultaten kan enligt forskarna vara att D-vitaminet binds i fettvävnaden hos överviktiga personer istället för att finnas i blodet eftersom D-vitamin är fettlösligt. Det kan därför vara nödvändigt för feta människor att äta mer D-vitamin än normalviktiga personer skriver forskarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062