23948sdkhjf

ERC en krånglig framgång

Två år efter att det Europeiska forskningsrådet ERC bildades har nu den första utvärderingen offentliggjorts.
ERC har lyckats bättre än förväntat, skriver den utredande kommittén i sin rapport Towards a world class Frontier Research Organisation. Samtidigt finns problem, huvudsakligen kopplade till regelverk och krånglig administration. Kommittén skriver, att det inte går att förena den filosofi som idag finns inom ERC, dagens regelverk och de uppsatta målen för forskningsrådet. De påpekar här vikten av att anpassa regelverken efter målsättningarna och inte omvänt.

En av de viktigaste punkterna för förbättring är att möjliggöra professionalisering inom ERC. Dagens regelverk, skriver kommittén, hindrar i vissa fall rekrytering av kvalificerade vetenskapsmän på viktiga poster.

”Precis som det inte skulle falla någon in att rekrytera en icke-jurist till att arbeta med juridik, borde det inte vara acceptabelt i Europa idag, att icke vetenskapsmän utan erfarenhet av vetenskaplig verksamhet, driver stora europeiska forskningsprogram!”

Andra viktiga områden som kommittén tar upp, är ERCs stöd från toppolitiker, något som har fungerat bra enligt utredningen. Kommittén understryker samtidigt vikten av politiskt oberoende inom ERC och påpekar att EU-kommissionen har respekterat de akademiska bedömningarna av de hittills utvalda forskningsprojekten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126