23948sdkhjf

Skräddarsydd jäst ger framtidens biobränsle

Ett nytt europeiskt samarbetsprojekt lett av finska VTT ska ta fram metoder för att tillverka biobränsle ur skogsavfall.
I dag utvinns nästan allt biobränsle ur socker från sockerrör eller stärkelse från majs. Dagens produktionsmetoder är inte tillräckligt energieffektiva vilket gör att den koldioxidminskande effekten av dessa bränslen inte är tillräcklig. Därför startar nu ett europeiskt samarbetsprojekt som syftar till att utveckla nästa generations biobränsle.

Projektet koordineras av VTT Technical Research Centre i Finland och går under namnet Novel high performance enzymes and micro-organisms for conversion of lignocellulosic biomass to bioethanol, NEMO. Syftet med NEMO ät att utveckla metoder för att utvinna flytande biobränsle ur avfall från jord- och skogsbruk, som till exempel flis.

Avfall från jord- och skogsbruk består till största delen av lignocellulosa som är svår att bryta ner till etanol med hjälp av mikroorganismer. Inom NEMO-projektet ska forskarna därför ta fram enzymer som kan omvandla lignocellulosan till sockerföreningar som jästsvamparna kan använda. Syftet med projektet är också att skräddarsy mikroorganismernas metabolism så att etanolproduktionen blir så effektiv som möjligt. NEMO omfattar ett femtontal europeiska forskningsinstitut och företag. Bland de svenska medlemmarna märks bland annat Lunds universitet och Chalmers. Projektet kommer att pågå i fyra år och kommer totalt att kosta 8,2 miljoner Euro varav EU bidrar med 5,9 miljoner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079