23948sdkhjf

Tvärvetenskap på agendan

- Biologer är vana att jobba med steg mellan noll, ett och två, kan man säga. Kemin för in decimaler som ger möjlighet till steglösa variationer i forskningen, säger Per Sunnerhagen om årets Functional Genomics Conference.
För tionde gången samlas forskare från hela världen på Functional Genomics Conference i Göteborg i två dagar – i år på temat Chemical biology.

- Det är ett lite speciellt ämnesområde i år, säger Per Sunnerhagen, som har varit ansvarig för årets program.

Han sammanfattar det gårdagens talare pratade om genom att beskriva vad kemisk biologi är. Verktygslådan forskarna har att arbeta med blir större, när de två disciplinerna kemi och biologi kombineras. Med kemins hjälp kan biologer byta ut en enda aminosyra i ett protein på ett kontrollerat sätt.



I år var ungefär 90 deltagare
registrerade på konferensen och det är en kraftig minskning från tidigare år, då antalet har legat mellan 120 som lägst, och 300. Det är många biologer och kemister, men också en och annan biotekniker och kemitekniker.

- Medicinarna är däremot svåra att locka. De verkar inte se hur de ska använda kemisk biologi, säger Per Sunnerhagen.

Även på utställarsidan var det färre än vanligt, med bara några få montrar jämfört med det femtontal företag som brukar visa upp sig på konferensen.



- Det är lågkonjunkturen
som gör det, säger Per Sunnerhagen.

Han jobbar till vardags med projektet Center for chemical biology vid Göteborgs universitet och är själv professor i molekylärbiologi i grunden. Till årets Functional Genomics har han samlat toppforskare inom kemisk biologi, såsom Kip Guy vid St Jude’s Hospital i USA, Sonia Lain vid Karolinska institutet och Dundees universitet, Skottland och Laura Kiessling från universitetet i Wisconsin, USA.

- Det är svårt att få till stånd samarbeten som går på djupet mellan biologer och kemister. De skapar man inte av att prata lite i korridorerna, utan det krävs en förändring av hela fältet, säger Kip Guy och fortsätter:

- Det är delvis därför som forskare som Laura och jag själv kommer hit och pratar, för att skapa en sådan förändring, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079