23948sdkhjf

"Odla GMO-fisk på land"

På uppdrag av EU har forskare i Göteborg studerat hur transgena fiskar påverkar miljön och forskarna manar till försiktighet.
Flera länder i både USA och EU har ansökt om tillstånd att odla transgen fisk för kommersiellt bruk.

- Genmodifierad fisk bör tills vidare odlas i slutna system på land, säger Fredrik Sundström vid zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Han har studerat genmodifierad lax och regnbåge för att ta reda på om de påverkar ekosystemen i naturen.

Transgena fiskar , fiskar som har försetts med gener från andra organismer, har designats för att växa snabbare, vara tåligare mot miljögifter och tåla temperaturskillnader bättre än vanlig fisk. Det innebär vissa risker. Större tolerans för miljögifter kan till exempel innebära att gifterna ackumuleras i fisken i större utsträckning och sedan förs över till dem som äter fisken. Studien visar också att vid simulerade rymningar i laboratorier påverkar de transgena fiskarna sin nya miljö mer än vanlig fisk.

- Det beror troligen på att den genmodifierade fisken har starkare konkurrensförmåga och är bättre på att konvertera föda, säger Fredrik Sundström.

Projektet Ekologisk riskbedömning startades 2005 och avslutades före sommaren 2009. Bland de tjugotal fiskarter som hittills finns i transgena varianter finns karp, lax och mal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093