23948sdkhjf

Rätt upphandling kostar miljon

- Projektet Offentlig innovationsupphandling är första steget mot mer behovsdrivna innovationsinitiativ, säger Sven-Eric Hargeskog på Vinnova.
Offentliga upphandlare måste följa de regelverk som styr hur upphandlingen ska gå till. Bland annat finns tydliga regler om att alla behov måste upphandlas i öppen konkurrens och att myndigheten ska ställa samma krav på alla leverantörer.

- Ofta är det svårt för upphandlaren att jämföra de förslag som kommer in, säger Sven-Eric Hargeskog.

Det kan leda till att en leverantör upplever att upphandlaren har gjort en felaktig bedömning och begär en överprövning, vilket kan vara tidskrävande och därmed kostsamt.

- Det leder till att upphandlaren ofta köper samma vara som tidigare, av redan etablerade leverantörer, istället för att leta efter nya innovationer, säger Sven-Eric Hargeskog.

Det är detta de nya satsningarna för offentlig upphandling ska motverka.

I två pilotprojekt får upphandlarna nu runt en miljon vardera av Vinnova, för att bekosta förberedelsearbetet runt en upphandling. Det ena projektet gäller mat för äldre, som ofta finansieras offentligt. Det andra projektet syftar till att hitta nya blodpåsar för röda blodkroppar.

- Det projektet är ett bra exempel som passar väl som pilotprojekt. Det kräver mycket förberedande arbete med tester av blodpåsar till exempel, säger Sven-Eric Hargeskog.

De båda projekten och utvärderingarna av dem kommer att lägga grunden för regeringens beslutsunderlag, men det är oklart när regeringen kommer att titta närmare på det.

- Vi väntar inte på någon slutgiltig rapport, utan vi har en löpande kontakt med dem och följer de här pilotprojekten under resans gång, säger Sven-Eric Hargeskog.

I höst kommer också fler projekt att startas. Det är ännu inte klart vilka de blir och Vinnova vill gärna få in tips.

- Just nu letar vi manuellt och använder kontakter, men det är viktigt för oss att hitta projekt med olika förutsättningar, som kan ge svar på olika frågor vi har nu under utvärderingen, säger Sven-Eric Hargeskog.

Vinnova tänker sig att varje projekt får ungefär en miljon kronor, men det är öppet och om vissa projekt kräver mindre pengar tar de in fler pilotprojekt. Totalt kommer Vinnova att satsa sju till åtta miljoner på pilotprojekten.

Flandern i Berigen gör just nu en liknande satsning som Sverige, där ekonomiska medel riktas till offentliga upphandlare. De gör däremot inga pilotprojekt i liten skala som här i Sverige, utan satsar stort med en budget på runt tio miljoner euro direkt. Även i Holland och Storbritannien finns liknande initiativ.

- Men Storbritannien är ju också kända för att peka lite mer med hela handen och satsa större med en gång, säger Sven-Eric Hargeskog.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078