23948sdkhjf

Vitaminbrist ger hjärnskador

Barn som inte får tillräckligt mycket c-vitamin i mammas mage riskerar att få inlärnigssvårigheter som vuxna, visar en dansk studie.
En studie från Köpenhamns universitet visar att brist på c-vitamin kan skada den mentala utvecklingen hos nyfödda. Forskargruppen, som leddes av Jens Lykkesfeldt, har gjort försök på marsvin som fick en c-vitaminfattig kost. Dessa marsvins ungar hade 30 procent färre nervceller i hjärnan och också sämre minne än de vars mödrar fick en normal kost. Precis som människor är marsvin beroende av att få i sig c-vitamin via maten. Därför tror nu forskarna att c-vitaminbrist hos gravida och ammande kan leda till utvecklingsstörningar hos foster och nyfödda barn.

Det finns enligt forskarna flera faktorer som pekar på att hjärnan är extra känslig även för små sänkningar i c-vitaminnivån. Hjärnan är det organ i kroppen som har högst koncentration av c-vitamin i kroppen och när vi äter för lite av vitaminet lagras det som finns just i hjärnan för att säkra tillgången. Försök på musfoster som inte kan transportera c-vitamin har också visat att de utvecklar svåra hjärnskador. Skadorna liknar dem hos för tidigt födda barn och kan kopplas till inlärningssvårigheter senare i livet.

Det finns inga exakta siffror på hur många nyfödda danskar som har brist på c-vitamin men baserat på siffror från den vuxna befolkningen kan det röra sig om mellan fem och tio procent, menar forskarna bakom studien. I vissa delar av världen lider uppemot 40 procent av befolkningen av c-vitaminbrist, som i till exempel Brasilien och Mexico. Jens Lykkesfeldt och hans kollegor ska nu gå vidare och undersöka hur tidigt under graviditeten brist på c-vitamin påverkar fosterutvecklingen hos marsvin och om skadan eventuellt kan åtgärdas efter födseln.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078