23948sdkhjf

5,8 miljarder till Algeta

Cancerpreparatet Alpharadin ska vidareutvecklas tillsammans med Bayer. Avtalet är värt 5,8 miljarder för det norska bolaget.
Det norska läkemedelsföretaget Algeta har ingått avtal med Bayer Schering Pharma gällande vidareutveckling och global kommersialisering av Algetas substans Alpharadin.

Enligt överenskommelsen får Algeta en initial betalning på 450 miljoner svenska kronor. Algeta kommer därefter att få milstolpeersättningar när vissa mål inom produktutveckling, produktion och kommersialisering uppnås samt royalties på kommande försäljning av produkten. I sin helhet är avtalet värt upp till 5,8 miljarder svenska kronor.

Bayer kommer att stå för framtida utvecklingskostnader för Alpharadin medan Algeta kommer att ansvara för produktion och leverans av substansen globalt. Bayer kommer också att äga de globala kommersialiseringsrättigheterna för preparatet med undantag för USA där det norska bolaget har option på att behålla upp till 50 procent av marknaden.

Alpharadin är en radioaktiv molekyl som specifikt angriper tumörceller vilket gör att påverkan på kringliggande vävnad minimeras. Preparatet testas just nu i klinisk fas III på 750 patienter med långt framskriden prostatacancer. Tidigare studier har visat att behandling med substansen ger ökad livslängd liksom mindre smärtor och biverkningar samt ökad livskvalitet för dessa patienter. Under förutsättning att preparatet godkänns för marknaden kommer Alpharadin att användas för att behandla prostatacancerpatienter med skelettmetastaser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125