23948sdkhjf

Hallå där Stellan Hjertén...

...professor emeritus i organisk kemi vid Uppsala universitet som tillsammans med Jerker Porath tar emot priset Tiselius Award vid Tiseliussymposiet i Uppsala i dag.
Ni får priset för era enastående bidrag till biokemin och enligt Bengt Mannervik som är ordförande för symposiets organisationskommitté finns det ingen kemist eller molekylärbiolog som inte har använt era tekniker. Hur känns det?



- Det känns väldigt bra. Jag glad att ha fått vara med och vidareutveckla de separationsmetoder Arne Tiselius tog fram och att de har kommit att spela en så viktig roll för forskning och läkemedelsframställning i hela världen.

Nobelpristagaren Arne Tiselius var din handledare under doktorandtiden och ni arbetade ihop i 20 år fram tills hans död. Vad har han betytt för dig?



- Otroligt mycket. När han frågade mig om jag ville bli doktorand hos honom var jag först tveksam eftersom jag var mest intresserad av fysik på den tiden. Men jag kunde tänka mig att forska inom fysikalisk kemi sade jag och då lovade han att ordna det. Han var en väldigt inspirerande person och jag hade en väldig frihet i mitt arbete och fick de pengar jag behövde. Det var den bästa tiden jag har haft under min forskarkarriär.

Du är 81 år gammal i dag men är fortfarande aktiv inom forskningen. Vad häller du på med just nu?

- Ja jag jobbar 12 timmar om dagen, även på lördagarna. Nu för tiden arbetar jag dock mest teoretiskt eftersom det är svårt för oss äldre forskare att få pengar. Just nu jobbar jag på en teori kring elektrofores och kromatografi. Jag har också tagit fram ett nytt antibiotikum som inte ger upphov till resistens hos bakterier när vi har testat det på djur. Jag och mina kollegor har även utvecklat artificiella gelantikroppar som har visat sig fungera på bakterier. Nu ska vi testa om de kan fånga upp virus också.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.054