23948sdkhjf

Biobanker blir sökbara

Vetenskapsrådet ska skapa en katalog över svenska biobanker som är tillgängliga för forskning. Initiativet är en del av en europeisk satsning, BBMRI. - Syftet är att synliggöra Sveriges resurser för forskarna, säger Tove Andersson, handläggare för projektet på Vetenskapsrådet.
- Tanken är att resurserna i biobankerna ska göras sökbara och tillgängliga för forskarna, säger Tove Andersson.

Formuläret för att registrera biobanker finns redan på myndighetens hemsida och det är samma formulär som används på europanivå.

- Katalogen blir en svensk, och i förlängningen också europeisk resurs, för att stärka forskning som använder sig av material från biobanker, säger Tove Andersson.

Idag finns ingen sökbar samling av svenska biobanker, men alla som samlar sådant material måste registrera sig hos Socialstyrelsen.

- Men den informtionen är mer översiktlig och inte enkelt sökbar. Där har forskaren ingen möjlighet att hitta de detaljerade uppgifter om materialet som behövs för att planera sin forskning, säger Tove Andersson.

Sådana och liknande uppgifter kommer att finnas i den nya katalogen.

Det är ännu inte klart exakt vilka som kommer att ha tillgång till materialet, eller hur frågor om exempelvis kvalitet ska hanteras.

- Det är någonting vi diskuterar just nu, säger Jan-Eric Litton, som är ansvarig för den vetenskapliga delen av projektet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078