23948sdkhjf

Kassaklirr hos Addbio

Tillväxtverket har beslutat att ge medtechbolaget 300 000 kronor i stöd för att starta ett pilotprojekt för tillverkning med bolagets teknik för att fästa läkemedel på implantat.
- Pengarna ska användas för att starta tillverkning i en pilotanläggning. Det är en förutsättning för att kunna gå vidare och få CE-märkning, säger Trine Vikinge, vd på Addbio.

Bolagets produkt är en teknik för att fästa läkemedel vid implantat i ben.

- Det innebär en del arbete att få ut produkten på marknaden, eftersom den regleras både som medicinteknik och som läkemedel, men det arbetar vi med, säger Trine Vikinge.



Med hjälp av våtkemi
fästs bifosfonater vid implantatet. Dessa skadar osteoklasterna, de celler som bryter ner benvävnad. När osteoklasten dör frisätts bifosfonaterna igen och återanvänds därför i närheten av implantatet. Bifosfonaterna rör sig med en hastighet om mindre än en millimeter i månaden och finns därför kvar på samma ställe i kroppen länge.

- En viktig grupp för oss är patienter med osteoporos. Benskörheten gör det svårare att fästa implantat i det svaga skelettet och vår teknik för att leverera läkemedel till rätt ställe underlättar för implantatet att läka fast, säger Trine Vikinge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08