23948sdkhjf

Ryggradsvätska indikerar Alzheimers

I sin avhandling visar Erik Portelius vid Sahlgranska akademin att ett protein kan användas som markör för Alzheimers sjukdom.
Proteinet Abeta16 finns i ryggradsvätskan och patienter med Alzheimers har mer av det än friska personer. Dessutom ökar mängden Abeta16 av vissa Alzheimersmediciner, så proteinet kan också användas för att utvärdera läkemedel av den typen.

Den plack som Alzheimerspatienter har i hjärnan, består till stor del av ett liknande protein, som heter Abeta42. De två proteinerna Abeta16 och Abeta42 bildas när ett annat större protein klipps sönder. Om det är 16- eller 42-varianten som bildas, beror på vilka enzymer som klipper i det större proteinet.

Många läkemedel mot Alzheimers verkar genom att de hämmar de enzymer som skapar Abeta42. Det gör att det istället bildas mer Abeta16 och därför kan det proteinet användas för att utvärdera läkemedlen.

- Eftersom Abeta16 verkar vara en mycket känslig biomarkör för effekten av dessa läkemedel kan det få stor betydelse i framtida behandlingsstudier, säger Erik Portelius.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093