23948sdkhjf

Säpo varnar för industrispionage

Som en av världens ledande forskarnationer är Sverige extra utsatt för underrättelseorganisationer från främmande makt som vill komma åt användbar information. - Om man misstänker spioneri ska man höra av sig till oss, säger Olle Jarstad vid Säkerhetspolisen.
Forskarvärlden bygger i stor utsträckning på öppenhet, kontaktskapande och internationella utbyten. Det gör den extra sårbar för underrättelseaktiviteter.

- Vi har underrättelseofficerer från 17 länder här som vi känner till och som verkar öppet. Det är fler än i många andra länder vilket troligtvis beror på att vi är väldigt framstående inom teknik och forskning, säger Olle Jarstad, kriminalinspektör vid Säkerhetspolisen.

Vid ett seminarium på Ångströmslaboratoriet i fredags informerade två representanter från Säkerhetspolisen om hur industrispionage fungerar och vilka tricks agenterna använder sig av för att komma åt hemlig information.

- Vi vill göra forskare medvetna om att spionage faktiskt förekommer varje dag i Sverige. Om man misstänker spioneri ska man höra av sig till oss, säger Olle Jarstad.

Vad kännetecknar då en spion? Här är Olle Jarstads checklista:

• Din nya kollega är verkligen supertrevlig. Ni kommer bra överens och har gemensamma intressen. Ni börjar umgås på fritiden, kanske träna tillsammans och låter era barn leka ihop. Successivt börjar han eller hon be dig om små tjänster som innebär att du lämnar ut uppgifter om projektet eller företaget. Självklart får du en liten belöning varje gång, som en flaska vin. Här är det dags att se upp! När tillräckligt lång tid har gått ber han eller hon dig om ett dokument som du inte får lämna ut. Mot löfte om pengar eller genom att hota dig får han eller hon dig att samarbeta. Ni är ju trots allt bästa vänner.

• Du får erbjudande om en otroligt förmånlig forskartjänst i USA med stora ekonomiska anslag och goda karriärmöjligheter. Är erbjudandet lite för bra för att vara sant? Då är det förmodligen precis det. Kontraktet kan vara ett sätt att locka till sig kunskap vilket gör att kommande patent och forskningsresultat gynnar andra aktörer än du hade tänkt från början. Här är det svårt att upptäcka när gränsen går mellan vad som är lagligt och olagligt så gå på din magkänsla.

• En branschkollega pratar länge och väl med dig i kaffepausen på seminariet. Men det är något som inte stämmer. Han eller hon är lite för på helt enkelt, pratar för länge och någonstans känner du att han eller hon inte riktigt bottnar kunskapsmässigt i det ni pratar om. Lita på din instinkt, det kan vara en underrättelseofficer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125