23948sdkhjf

Svensk life science hamnar i skugga

Sverige har länge legat bra till i den internationella konkurrensen, men en Vinnovagranskning visar att många andra länder satsar mer. - Sverige behöver identifiera sina flaskhalsar för att klara konkurrensen, säger Anna Sandström, ansvarig för rapporten på Vinnova.
Utvecklingen av nya läkemedel går framåt, Sverige har hög forskningsintensitet och industrin bidrar i stor omfattning till lärosätenas forskningsfinansiering inom medicin. Lovorden till trots konstaterar Vinnova att Big Pharma väljer länder som Irland och Singapore före Sverige för nyetableringar. De konkurrerande länderna satsar dessutom mer.

- Andra länder gör mer strategiska och koordinerade satsningar på life science än vad Sverige gör. De specialdesignar erbjudanden proaktivt och kombinerar med kraftfulla satsningar för att främja forskning och innovation, säger Anna Sandström på Vinnova.

Hon berättar också om egna och andras rapporter , från till exempel Vetenskapsrådet, som pekar på att andra länder rör sig snabbare framåt rent vetenskapligt, medan Sverige tenderar att stå och stampa på samma plats.

- Många länder ser möjligheter inom life science, med samhällsnytta och en bransch som kommer att ge ekonomisk tillväxt och nya jobb, säger Anna Sandström.

Rapporten är resultatet av ett uppdrag som regeringen gav Vinnova 2006. I genomgången studerades förutom Sverige också Danmark, Japan, Kanada, Kina, Singapore, Storbritannien, Sydkorea och USA.

- Det vi har tagit fram är ett beslutsunderlag. Nu behövs en strategiprocess, för att identifiera flaskhalsarna och koordinera satsningarna bättre även i Sverige, säger Anna Sandström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079