23948sdkhjf

Medicin får verka ostört

Så kallat vault-RNA kan göra att läkemedel gör sitt jobb bättre. Detta eftersom RNA-varianten nedreglerar ett enzym som bryter ner 60 procent av alla läkemedel, visar forskning från Lunds universitet.
Carlos Rovira har studerat en del i cellen, vaultpartikeln, och de vault-RNA som bygger upp partikeln. Enzymet CYP3A4 är sedan tidigare känt och det tillhör en grupp enzymer som spjälkar mer än hälften av våra läkemedel.

- CYP3A4 är ett av de enzym som är värst, säger Carlos Rovira.

Nu visar han forskning alltså att det blir mindre av just detta enzym när det finns fritt vault-RNA i cellerna.

Carlos Rovira började med att titta på mikro-RNAs betydelse vid bröstcancer. Mikro-RNA är snuttar av RNA som inte kodar för proteiner utan reglerar gener i cellerna. Tidigare forskning har visat att i tumörceller som svarar dåligt på cellgifter finns ett ökat antal vaultpartiklar. Här verkar vaultpartiklarna alltså försvåra behandlingen, i motsats till den positiva effekt på andra läkemedel som dämpningen av CYP3A4 antyder.

Han upptäckte dock att även vault-RNA från vaultpartiklarna klyvs och bildar mindre RNA-delar som påminner om reglerande mikro-RNA. Upptäckten, att vault-RNA klyvs och att det sker med en annan mekanism än för vanligt mikro-RNA, är ny. I cellen finns vault-RNA både bundet till vaultpartiklarna och fritt i cytoplasman.

- Celler som är resistenta mot cellgifter har en större andel bundet vault-RNA än andra celler. Det kan hindra bildningen av de korta reglerande vault-RNA som håller nere CYP-enzymets verkan. Här finns flera nya forskningsspår att undersöka, säger Carlos Rovira.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078