23948sdkhjf

Mer mobila blodplättar

En ny upptäckt kan innebära möjligheter för hanteringen av blodplättar. - Vi ska testa den nya tekniken på människor och om det lyckas kommer det helt att revolutionera hur vi förvarar blodplättar idag, säger Hans Wandall vid KU.
Hittills har trombocyter , blodplättar, bara kunnat användas för transfusioner om de har varit förvarade i rumstemperatur. Trombocyter som har varit nedfrusna stöts bort av kroppen. Det har begränsat möjligheterna att spara och att transportera plättarna för exempelvis transfusioner. Hans Wandall, som är lektor och läkare vid Köpenhamns universitet, KU, och hans kollega i Danmark Anne Louise Sørensen och Karin Hoffmeister i USA, har upptäckt att när trombocyterna fryser, så förändras strukturen på de sockermolekyler som finns på cellernas yta. De molekylerna fungerar som handtag och igenkänningsmolekyler för kroppens andra celler. Efter att ha varit nedfruset ändrar sockret struktur och sockermolekylerna får levern i kroppen att reagera och sortera bort trombocyterna.

Hans Wandall och hans kollegor har nu tagit fram en metod för att göra dessa sockerhandtag osynliga för levern. De har också lyckats ge blodplättar som har varit frusna till möss, utan att trombocyterna har stötts bort. Nu skall metoden testas vid transfusioner på människor.

- Metoden kan öka förvaringstiden, kvaliteten och säkerheten kopplad till transfusioner, säger Hans Wandall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063