23948sdkhjf

Ljud sätter skruven på plats

Polymerskruvar som fästs med ultraljud ger säkra och stabila implantat. Det visar en klinisk fas I-studie som gjorts på pateinter med Hallux Valgus.
Tyska Stryker osteosynthesis, ett dotterbolag till amerikanska Stryker, har tagit fram en ny teknik för att fästa polymerimplantat i ben.

Genom att ultraljud skickas genom skruven medan den skruvas fast uppstår friktion mellan benet och polymermaterialet i skruven. Temperaturen blir så hög att

spetsen på skruven smälter och flyter ut i det förborrade hålet i benet.

- Det här gör att implantatet sitter väldigt stabilt, om man drar ur skruven så följer delar av benet med, sade Anders Jönsson som är en av forskarna som varit med och tagit fram produkten Sonic Pin.



Ettårsuppföljningen av en klinisk fas I-studie
av tekniken har just avslutats. Undersökningen omfattar 30 patienter som opererats för Hallux Valgus, snedställd stortå. Pateinterna följdes upp efter en vecka, sex veckor, tre månader och tolv månader. De preliminära resultaten från ettårs-uppföljningen presenterades vid

Biomaterialdagarna i samband med Scanbalt Forum i Kalmar den 2 november.

Studien visar att tekniken är säker och effektiv. Ingen av patienterna

har fått reaktioner i vare sig hud eller skelett. En signifikant andel av försökspersonerna uppger också att deras livskvalitet har förbättrats sedan operationen. Patienterna ska följas upp igen om ytterligare ett år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094