23948sdkhjf

Big Pharma blir sig inte likt

I veckan släppte Price Waterhouse Coopers, PwC, sin rapport om läget för den globala läkemedelsindustrin fram till 2020. Stora strukturella förändringar krävs i branschen och industrin kommer att agera, enligt rapporten.
Det är en genomgång som pekar på obehagliga brister för läkemedelsbranschen, samtidigt som författarna till rapporten förutsäger en rad kreativa reaktioner från branschens håll. Nya marknader väntas uppstå när utvecklingsländer tar över västvärldens kroniska sjukdomar. Exempelvis förutspår rapporten att Indiens kostnader för att behandla diabetes skulle ligga på 30 miljarder 2025 om man utgår från dagens läge. Men eftersom landet blir rikare väntas kostnaden per patient stiga, så att notan istället skulle ligga på nästan 80 miljarder dollar per år.

Enligt rapporten skapar de förändringarna en enorm efterfrågan på preventiva metoder och bara i Indien skulle landet kunna spara 8 miljarder dollar per år om en tiondel av diabetesfallen kunde förhindras. För att läkemedelsindustrin ska kunna ta del av sådana nya marknadsmöjligheter krävs dock nytänkande, ett nytänkande som idag saknas, enligt Pharma 2020: The vision: Which path will you take? Bristen på nya innovationer är också det övergripande problem som författarna lyfter fram. Rapporten slår visserligen fast att marknaden växer – år 2020 beräknas det finnas en marknadspotential på 1,3 biljoner dollar globalt – men den förutsäger också att stora strukturella förändringar krävs av branschen, för att den ska kunna utnyttja den potentialen.

Bristen på nytänkande är ett problem som bland annat bör attackeras genom att regelverken kring pharmaindustrin börjar ”främja innovationer och inte imitationer”, enligt rapporten. Samtidigt måste industrin själv förbättra sin forsknings- och utvecklingsverksamhet, för att kunna ta tillvara nya möjligheter framför allt i utvecklingsländer som blir rikare, med växande problem kring exempelvis diabetes, övervikt och högt blodtryck.

En förskjutning av fokus , från att behandla symptom till att förebygga sjukdom som i exemplet med Indien, är en väntad strukturell förändring. Författarna bakom rapporten siar också om en utveckling där läkemedelsbolagen erbjuder helhetslösningar för hälsovård och en liknande, bredare strategi även för utvecklingsarbetet. Det författarna beskriver som en linjär utvecklingsväg försvinner och istället testas och licensieras preparaten löpande med utvecklingen och i närmare samarbete med både sjukvården och med regulatoriska myndigheter. Men den springande punkten som författarna återkommer till är ändå branschens behov av nya strategier, för att kunna anpassa sig i takt med att marknaden förändras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063