23948sdkhjf

Aminosyra indikerar Alzheimers åratal i förväg

Dimitri Zylberstein vid Göteborgs universitet har använt blodprover från 1 500 kvinnor för sin studie. De högsta nivåerna av aminosyran innebar mer än dubbelt så stor risk att utveckla Alzheimers, jämfört med de kvinnor som hade lägst nivåer.
Kvinnostudien inleddes i slutet av 1960-talet på kvinnor mellan 38 och 60 år. Nu har Dimitri Zylberstein använt dessa data om hälsa och framförallt de blodprover som kvinnorna lämnade, i sin studie.

- Alzheimers sjukdom var mer än dubbelt så vanligt bland de kvinnor som hade de högsta nivåerna av homocystein jämfört med dem som hade de lägsta nivåerna, och risken för demens var 70 procent högre, säger Dimitri Zylberstein som skrivit avhandlingen vid GU.

Homocystein är en aminosyra , som bland annat har betydelse för kroppens ämnesomsättning och som i höga nivåer kan skada blodkärl och öka risken för blodproppar. Brist på folsyra eller B-vitamin kan ge ökade nivåer av aminosyran och det sambandet är användbart:

- Idag kan vi göra förhållandevis enkla blodprovsanalyser för att avgöra om en person har brist på B-vitamin och våra resultat innebär att vi skulle kunna använda samma enkla prov för att snabbt avgöra om en person har ökad risk att utveckla demens och börja förebygga sjukdomen mycket tidigt i förloppet, säger Dimitri Zylberstein.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095