23948sdkhjf

Danskt-svenskt samarbete belönas med pris

Nils Brünner vid Köpenhamns universitet får det nyinstiftade priset Cross-Border Award från Medicon Valley Alliance, MVA, för sitt framgångsrika samarbete med svenska forskare.
-Valet av pristagare till årets Cross-Border Award faller på Nils Brünner på grund av hans innovativa cancerforskning, och det banbrytande samarbete han har etablerat med en rad svenska cancerforskare, säger Stig Jørgensen, vd MVA, som delar ut priset.



Nils Brünner har identifierat
proteinet Timp-1, som kan användas för att skräddarsy cancerbehandling. Proteinet hjälper till att se om en viss behandling fungerar på en viss patient. I sitt arbete har han samarbetat med svenska forskare från Malmö, Lund och Uppsala, som framför allt har vidareutvecklat proteinet och utvärderat det kliniskt. Han är professor på den biovetenskapliga fakulteten vid Köpenhamns universitet och adjungerad professor i internmedicin vid Georgetown University i Washington DC. Framförallt har Nils Brünner forskat på tumörmarkörer i djurmodeller.



Syftet med priset
är att ”belöna den forskare eller den affärsman som har etablerat ett samarbete över Öresund, och därigenom skapat resultat på hälsoområdet som inte hade varit möjligt utan Öresundsnätverket” skriver, MVA, som delar ut priset på motsvarande 34 000 svenska kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095