23948sdkhjf

Nya biotekniska möjligheter med plasmider

Svensk forskning visar att det går att flytta DNA från en flercellig mossa till encelliga bakterier. - Det kan komma att förenkla både grundforskning och tillämpad forskning, säger Hans Ronne vid Uppsala universitet.
Eva Murén och Anders Nilsson i hans forskargrupp har studerat mossan Physcomitrella, där gener kan knockas. Mossan används därför inom forskningen, eftersom det inte går i andra växter. I den nya studien visar Eva Murén och Anders Nilsson att det går att föra in plasmider i den flercelliga mossan och sedan för tillbaka dem till encelliga bakterier, utan att DNA:t förändras. Tidigare har forskarna inte kunna göra sådana förflyttningar utan att det genetiska materialet har förändrats och det har begränsat forskningsmöjligheterna.

- Plasmider i mossa kommer att göra det möjligt att använda kraftfulla metoder som kloning av gener genom komplementering och överuttryck direkt i växtceller, utan att gå omvägen via encelliga organismer som bakterier eller jäst, säger Hans Ronne på institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125